уторак, 30. април 2013.

Baklava sa eurokremom ili nutellom

Ova baklava je više nego savršena. Istopljena nutella, orasi....
PS Samo da napomenem da je ovaj moj recept objavljen u avgustovskom brouju Blic kuhinjice.


Sastojci:
15 komada kora za pitu (oko ½ kilograma)
200g mlevenih oraha
100g pečenih, seckanih badema
500g nutelle, cipiripi krema ili eurokrema
700g šećera
1l vode
Sok od 1 limuna

Za mazanje kora napraviti mešavinu od 1dl vode i 3 kašike ulja:

Priprema:
  1. Uzeti tri kore. Prvu koru ovlaš premazati mešavinom vode i ulja i posuti orasima i bademima. Staviti drugu koru preko prve i ponovo premazati mešavinom i sipati orahe i bademe.
2. Na drugu koru staviti treću i premazati do pola sa nutellom, cipirimi kremom ili eurokremom. Krem za mazanje treba da je tečan tako da ga ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi ili teglu stavite u vruću vodu na par minuta.
3. Tri kore zajedno uviti u rolat i staviti u podmazan pleh. Postupak ponoviti i sa ostalim korama vodeći računa da fil bude ravnomerno raspoređen na svih pet rolni. Pre pečenja gornji deo svake rolne raseći na parčiće ali samo do polovine da krem ne bi prilikom pečenja iscureo.
4. Peći na 180 stepeni dok gornji deo kora ne dobije žućkastu boju.
5. Staviti vodu i šećer da se skuva, oko 30minuta.
6. Skinuti sa vatra i dodati sok od jednog limuna i preliti kolač.
7. Kada kolač upije sok, svako parče preseći do kraja i služiti.


3 коментара: