уторак, 23. октобар 2012.

KINTE KUNTA - Kolač koji raste


 
 Ovaj kolač preporučila bih svakome da proba jer je jako ukusan, sočan, brz za pravljenje i izdašan.



Sastojci za testo:
4 žumanaca
150g šecera
200g brasna
1dl mleka (može se dodati još 2 do 5 kašika ako je testo tvrdo)
1dl ulja
2 supene kasike kakaoa
1 prašak za pecivo


Za premaz:
Ređi, kiselkasti pekmez po ukusu
dve velike kisele jabuke

Sastojci za šam:
4 belanaca
150g prah šećera
Za ukrašavanje:
Čokoladna glazura

Priprema:
Penasto umutiti žumance sa šećerom, 




dodati mleko, ulje i brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.



Sve dobro izraditi. Ako je masa jako gusta dodati još nekoliko kašika mleka da bi testo moglo da se razmaže kašikom po tepsiji.


U VELIKU, pouljanu i pobrašnjenu tepsiju  ravnomerno, na više mesta sipati testo i pažljivo razmazati kašikom vodeći računa da kašika ne dodirne dno tepsije.
Testo treba da bude debljine malog prsta.



Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta vodeći računa da se kolač ne presuši.
Kada se testo ohladi bogato ga namazati pekmezom.


Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki i krupno, ravnomerno narendati na testo.



Penasto umutiti belanca, pazljivo umešati šećer kašiku po kašiku, dok se ne dobije masa gustine šlaga, pa je premazati preko jabuka. Ukrasiti prohlađenom čokoladnom glazurom.



Služiti sutradan jer će kolač tek tada postati sočan.

Što duže stoji, testo sve više i više raste i kolač postoje svakim danom sve sočniji i vazdušastiji. Drugi ili četvrti dan je najukusniji, ukoliko vam ukućani do tada ne pojedu sve.

PEČENO TESTO SE NE VADI IZ TEPSIJE NEGO SE CEO POSTUPAK PRIPREME VRŠI U TEPSIJI. KOLAČ SE DRŽI U TEPSIJI U FRIŽIDERU DO SLUŽENJA.


Нема коментара:

Постави коментар