понедељак, 15. октобар 2012.

Tiramisu (originalni recept iz Italije)



Recept za ovaj tiramusi je od moje sestre koja već dugo živi u Italiji. Tajna ovog fenomenalnog tiramisua je - odsustvo belanaca u kremu. Naime, umućena belanca posle dan, dva stajanja ovlaže piškote i kolač postaje gnjecav.


Sastojci:
Oko 600g piškota
500g maskarponea (italijanski sir koji se može kupiti u svim većim prodavnicama)
250g šećera u prahu
3 kesice šlaga
3 žumanca
5-6 šoljica kuvane, jake crne kafe bez šećera
Kakao prah

Umutite šlag sa 3dl mleka.

Dodajte maskarpone, 



šećer u prahu i žumanca.



Sve blago pomešajte mikserom.



Jednu stranu piškota na kratko umočite u kuvanu kafu. Vodite računa da piškote ne budu mnogo vlažne da se ne bi raspale u kolaču.


Piškote ređajte u dublji sud ili tepsiju tako da suva strana bude dole.



Ređajte red piškota, red fila, red piskota i na kraju fil.



Pospite kakaom.


Kolač ostavite bar 12 sati u frižideru da bi se masa stegla.

Isprobajte ovaj brz i prelep kolač, nećete se pokajati.

2 коментара: