Ova pita je pre par godina, osvojila treću nagradu na takmičenju zdrave hrane
Sastojci:
500g kora za pitu
4 glavice crnog luka
1kg praziluka
4dl pirinča
Suvi začin
Biber
1,5 dl ulja
Priprema:
1. Pirinač očistiti, oprati, sipati u šerpu i doliti 12dl vode, 4-5 kašika ulja i suvi začin po ukusu. Kuvati na jakoj vatri, stalno mešajući 5 minuta. Poklopiti, skinuti sa vatre i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi.
2. Crni luk očistiti, sitno iseckati i dinstati u većem tiganju na ulju. Kada malo omekša dodati očišćen, dobro opran i sitno iseckan praziluk zajedno sa zelenim delom. Dinstati dok praziluk ne omekša (oko 15-tak minuta), povremeno mešajući da ne izgori. Skinuti sa vatre i ohladiti.
3. Ohlađen pirinač sa viljuškom rastresti da se odvoje zrna i pomešati sa prazilukom. Još po ukusu dodati suvi začin i dosta bibera da masa bude pikantna.
4. Fil ravnomerno rasporediti i razmazati na svaku koru, urolati i praviti pužiće. Kore ne treba mazati uljem jer fil u sebi sadrži masnoću.
Ređati u uljem namazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 45 minuta.
Pitu možete praviti i tako što ređate u tepsiju red kore, red fila i posle pečenja sečete na jednake kocke željene veličine.
Нема коментара:
Постави коментар