среда, 6. фебруар 2013.

Lenja pita sa makom

Recept iz mamine beležnice.
Sastojci za testo:
500g brašna
250g putera
2 žumanca
2dl kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Ako je potrebno još 1 kašika pavlake ili mleka

Sastojci za fil:
300g mlevenog maka
300g kristal šećera
500ml mleka
80g griza
Sneg od 2 belanaca
2 kesice vanilin šećera

Potrebno još:
Šećer u prahu za posipanje

Priprema testa:
Penasto umutiti margarin i žumanca, dodati pavlaku i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izraditi glatko testo. Ako je tvrdo dodati jednu kašiku pavlake ili mleka i ostaviti 30 minuta da se odmara. 

Priprema fila:
Kuvati mleko sa šećerom samo dok se šećer ne istopi. Dodati griz stalno mešajući i kuvati oko 5 minuta. Dodati mak i vanilin šećer i kuvati uz neprestano mešanje oko 1 minut. Sud skinutu sa vatre i odmah pažljivo umešati sneg od belanaca. Ostaviti da se ohladi.

U uljem namazanu i brašnom posutu tepsiju staviti polovinu razvijenog testo, na to namazati fil i pokriti drugom polovinom razvijenog testa. Viljuškom izbockati gornji deo testa na nekoliko mesta. Kolač peći u unapred zagrejanoj relni na 180 stepeni dok ne dobije svetlo žutu boju.

Ispečen kolač seći na kocke i posuti šećerom u prahu.

1 коментар: