петак, 1. март 2013.

Posne sarme

Sastojci:
Oko 1,5kg kiselog kupusa
500g pirinča
100g sojinih ljuspica
3-4 glavice crnog luka
3 praziluka zajedno sa zelenim delom
3-4 čena belog luka
3 šargarepa
½ veze peršuna
Suvi začin
Mlevena crvena paprika
Biber
10-12 kašika ulja

Priprema:
1.Sipati u tiganj 4-5 kašika ulja, dodati sitno seckani crni luk i praziluk i dinstati dok mase ne dobije žućkastu boju.
2. Opranu šargarepu sitno izrendati, dodati prethodnoj masi i dinstati još 10-tak minuta. Pred kraj umešati sitno seckani beli luk, mlevenu crvenu papriku i biber i skinuti sa vatre.
3. Dodati sojine ljuspice koje smo prethodno potopili oko 1 sat u hladnu vodu, očišćen i opran pirinač, suvi začin i sitno seckani peršun.
4. Kiseo kupus očistiti od žila i ako je jako kiseo potopiti ga u hladnu vodu na oko 1 sat.
5. Listiće kupusa puniti filom, pri čemu praviti male sarmice jer su lepše za oko.
6. Na dno šerpe ređati red listića kupusa, pa na to sipati kašiku dve ulja, na to naređati sarmice i pokriti listićima kupusa, bogato preliti uljem i posuti alevom paprikom.
Sarme krčkati na tihoj vatri oko 2-3 sata.
Tajna dobre sarme je da se kuva što duže.
Ne znam u čemu je čar ove sarme, ali ukus je čaroban.

Нема коментара:

Постави коментар